Hoćemo li imati i voće iz laboratorije

Bez autora
Sep 18 2023

Posle mesa, stiže i voće i laboratorije, vest je koju ovih dana prenose svetski mediji pokušavajući da ukažu na posledice klimatskih promena i činjenicu da će se one u budućnosti najviše odraziti na hranu.

Novi Zeland je najavio da će njihovi naučnici pokušati da naprave voće bez delova poput koštica koji se inače odbacuju, čime bi se smanjilo i bacanje hrane. Ideja je da se voća uzgaja iz biljnih ćelija koje bi, kako očekuju, jednog dana trebalo da imaju miris i ukus pravog voća.

Sve ovo se najavljuje u pokušaju da se sačuva bezbednost hrane na zemlji. Iako je Novi Zeland veliki proizvođač tradicionalno proizvedenog voća i povrća, naučnici kažu da se svet menja, da raste broj stanovnika, a kao najveće opasnosti vide urbanizaciju i klimatske promene. Hrana iz laboratorije, smatraju, može da odigra ključnu ulogu u održivoj poljoprivredi, ali ovakav koncept proizvodnje voća i ako se razvije i postane realnost mora da prođe toliko analiza i provera da do prve konzumacije mogu ga prođu godine, a i decenije, kažu stručnjaci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik